Arhivele Naționale vor anchetă pentru dezastrul de la Stațiunea de Cercetare Pomicolă Cândești

Stațiunea de Cercetare Pomicolă din Cândeşti, județul Buzău, este în paragină, iar arhiva a fost abandonată. Reprezentanţii Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale au sesizat autorităţile judiciare după ce au văzut la fața locului cum documentele au fost lăsate la voia întâmplării.

Unitatea, care aparține de Academia de Științe Agricole și Silvice București, are și un director, care ar putea răspunde penal pentru distrugerea arhivei.

„Am avut o informare şi am mers acolo pentru a realiza o constatare. Acolo este o adevărată ruină. Arhiva a fost abandonată şi distrusă. Unitatea nu este desfiinţată, este subordonată Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Bucureşti. Directorul a explicat că nu a mai avut pază pentru clădire şi hoţii au devastat-o. Acolo nu mai există acoperiş, au rămas doar trei pereţi. Cu toate acestea directorul nu ne-a notificat. El era principalul responsabil. În urma constatării la faţa locului am făcut plângere penală pentru distrugere de arhivă”, a spus Anca Pororo, șefa Arhivelor Nationale Buzau.

Actualul director spune că, până în 2014, documentele tuturor foştilor angajaţi au fost păstrate cum trebuie. Apoi banii s-au terminat. Fără paznic, hoţii au dat năvală.

„În 2014, când nu am mai avut posibilitatea de a da salarii, am rămas fără angajaţi. Căutăm în continuare să vedem ce putem face, mă îndoiesc că vom reuşi, au trecut câteva ploi peste ele”, a declarat Costin Bardaş, actualul director al Staţiunii de Cercetare Pomicolă Cândeşti.

Statiunea de Cercetare Pomicola de la Cândești s-a înfiintat in anii ’60 si era una dintre cele mai mari din tara. Declinul ei a inceput in 2000, dupa ce multe din terenurile statiunii au fost retrocedate proprietarilor de drept.

Situaţia de la Cândeşti nu este singulară. Angajaţii de la Arhivele Naţionale au descoperit şi alte cazuri, la fel de grave, la firma “Sere și Solarii” din Buzău. Firma și-a mutat sediul la Galați, cu acte cu tot, fără a anunța Arhivele Naţionale.

Arhivele Naționale ale României, denumite până în 1996 „Arhivele Statului”, se ocupă de conservarea documentelor și reprezintă principala instituție de profil din România. La Buzău, Arhivele Naționale ale României adăpostesc peste 6 km de documente.