Nou focar de pestă porcină africană, la granița cu județul Buzău. Confirmarea a venit pentru un sat de lângă Rușețu

După ce luni seară a fost anunțată confirmarea prezenței virusului PPA în localitatea Zamfirești din comuna Galbenu, cinci localități buzoiene de la granița cu județul vecin fiind puse sub supraveghere, astăzi dimineață autoritățile sanitar-veterinare au dat o nouă veste proastă.

A fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii domestici și în localitatea brăileană Scărlătești, comuna Cireșu, focar a cărui zonă de supraveghere se întinde până la limita județul Brăila cu județul Buzău în imediata vecinătate a comunei Rușețu.

Situația ridică gradul de risc în zonă și implicit impune creșterea vigilenței în monitorizarea atentă a traficului de animale, mai ales suine.

Va fi verificată respectarea interdicției de circulație și transport a suinelor pe drumurile publice în condițiile în care satul Jugureanu aparținând de comuna Ulmu, județul Brăila, și care are limită teritorială cu comuna Rușețu și cale rutieră directă de comunicare, este inclus în zona de supraveghere a focarului, controlul atent a stării de sănătate a porcilor cu notificarea urgentă a medicului veterinar teritorial a oricărei modificări apărute, precum și a oricărui caz de mortalitate înregistrat.

Important de menționat este faptul că zona Rușețu reprezintă din punct de vedere cinegetic un important rezervor de porci mistreți ceea ce vulnerabilizează suplimentar teritoriul în raport cu riscurile de apariție a Pestei Porcine Africane.