Început de an școlar, cu emoții de o parte și de cealaltă a catedrei. Iată ce temeri au dascălii

Peste 4.000 de cadre didactice din județul Buzău au început activitatea în mijlocul preșcolarilor și elevilor. Noul an școlar pare să aducă aceleași probleme, sindicaliștii avertizând că bugetul de salarii nu este suficient pentru următoarele luni. Este necesară o rectificare bugetară, pentru a se asigura salariile până la sfârșitul anului.

Noul anul şcolar a început luni cu o bună parte dintre unităţile de învăţământ ajunse la fundul sacului. În momentul de faţă nu există fonduri asigurate pentru plata salariilor până la sfârşitul lui 2018. Sindicaliştii din educaţie fac demersuri pentru ca rectificarea bugetară necesară să fie aprobată cât mai repede.

”Nu numai că nu vom avea creșteri salariale, ci îngrijorător este că la momentul acesta mai bine de jumătate din unitățile buzoiene nu au bani pentru salarii. În următoarele luni, cu mici excepții, toate școlile vor avea această problemă. Noi sperăm într-o rectificare bugetară, care să acopere cheltuielile”, spune Ion Dobre, liderul SIP Buzău.

Schimbarea modalităţii de finanţare a unităţilor de învăţământ a creat probleme încă de la începutul anului. Și la Buzău au existat situaţii în care multe şcoli au primit fonduri redirecţionate de la alte unităţi, pentru a acoperi fondul de salarii. Anul şcolar 2018 – 2019 începe cu aceleaşi probleme. Bugetul nu este suficient pentru următoarele luni.

”Am avut o discuție în cadrul conducerii federației și o să propunem guvernanților schimbarea acestei maniere de a calcula salariile, respectiv costul pe elev, întrucât situația demografică este așa cum este. Școli depopulate, elevi puțini, pe care nu ai cum să-i transporți. Prin urmare nu poți să-i lași fără educație, de aceea s-a dovedit că acest sistem este nerealist”, susține Dobre.

Luni, 10 septembrie, au început activitatea peste 4.000 de cadre didactice care vor preda unui număr de peste 66.000 de preșcolari și școlari buzoieni.