Se agravează criza pestei porcine! Vor fi sacrificați 90 de porci din ferma de la Puiești

Toți porcii de la o fermă din Puiești, județul Buzău, vor fi sacrificați, pentru a ține pesta porcină africană departe de celelalte gospodării din zonă. Potrivit DSVSA, a fost dispusă sacrificarea a 14 porci adulți și 76 sugari sau între 20-40 kg din exploatația cu suspiciune de PPA de la Puiești. 
UPDATE 22.50 DSVSA a primit de la IDSA confirmarea telefonică a prezenței Pestei Porcine Africane în probele recoltate de la unul dintre porcii morți la Puiești.

Ca urmare, vineri la ora 9.00 au fost convocate Centrul Local de Combatere a Bolilor și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru adoptarea tuturor măsurilor necesare.

Între timp, au fost luate măsuri de dezinfecție completă a exploatației afectate și zonei adiacente, izolarea perimetrului, avertizarea locuitorilor, interzicerea transportului de carne sau semipreparate din carne în zonă.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Pesta porcină se extinde şi în zona de câmpie a judeţului Buzău. Patru porci dintr-o microfermă de la Puieşti au murit, doi azi-noapte şi doi astăzi.
Medicul veterinar a fost sesizat de proprietar, iar apoi la faţa locului s-a deplasat echipa de intervenţie rapidă de la DSVSA Buzău.
În ferma amenajată în fostul CAP, în afara satului Puieştii de Jos, sunt crescuţi în jur de 80 de porci, majoritatea scroafe cu purcei.
Toţi cei patru porci morţi au fost luaţi la Buzău, iar în urma autopsiei se pare că la unul s-au identificat elemente specifice pestei porcine.
DSVSA trimite probe la laboratorul IDSA Bucureşti, rezultatele analizelor sunt aşteptate mâine.