VIDEO Pesta porcină africană a ajuns în Buzău. Ce a declarat proprietarul porcului bolnav descoperit în Pănătău

Buzăul a ajuns al 11-lea județ cu focare ale pestei porcine africane. A fost confirmată prezenţa virusului la porci din două gospodării, din Pătârlagele şi Pănătău, ai căror proprietari ar fi primit carne din aceeași sursă, de la o rudă din Tulcea. Aceștia spun însă că oaspetele lor nu le-a adus carne și că alta ar trebui să fie sursa infectării.

Virusul pestei porcine africane a apărut mai întâi în comuna Pănătău, la începutul lunii august. Fără să ştie că porcul e bolnav, proprietara animalului l-a sacrificat, apoi i-a oferit bucăți din carne mamei sale, care stă într-o localitate vecină, în satul Lunca din oraşul Pătârlagele.

La scurt timp, şi porcul acesteia s-a îmbolnăvit. Femeia l-a tăiat, iar resturile le-a aruncat într-o râpă din apropierea gospodăriei şi a contaminat astfel zona.

Vinovat de aducerea pestei porcine africane în Buzău ar fi un bărbat din localitatea tulceană Frecăței, care luna trecută a fost în vizită la fiica sa din Pănătău. Autoritățile susțin că oaspetele le-a adus rudelor din Buzău carne infectată. Cei arătai cu degetul neagă acuzațiile.

”A fost într-o simplă vizită la sfârșitul lunii, când tatăl soției mele a vrut să vadă unde stă fiica lui. Nu ne-adus carne ci o pilotă și niște flori în care nu cred că a stat virusul. Este rea intenție din partea celor care ne acuză că am adus virusul în sat. Poate cineva a vut să ne facă rău”, spune Ionuț Stanciu, proprietarul animalului bolnav descoperit în comuna Pănătău.

Gospodarii din Pănătău se tem că pesta porcină africană descoperită la vecinul lor s-ar putea întinde și la ei. Bătrâna Angela Balotă crește o purcea de 200 de kilograme și spune că ar fi un dezastru dacă s-ar trezi cu animalul bolnav.

”E un băiat de aici din sat care a adus carne de porc bolnav. Eu mă rog la Dumnezeu să nu ajungă și la purceaua mea, pe care am îngrijit-o ca pe copilul meu. Noi din asta trăim, suntem atâtea guri în casă, cum să vină să îmi ia purceaua din curte, cum am văzut la televizor?”, se plânge bătrâna.

Covoare cu substanțe dezinfectante au fost montate pe ulițele care duc spre gospodăriile în care au fost descoperiți porci infectați cu virusul pestei porcine africane. Cele două localităţi sunt acum în carantină, iar toate gospodăriile, unde, potrivit cifrelor, sunt peste 300 de porci, vor fi decontaminate, pentru a preveni răspândirea virusului.

De teamă că vor ieşi în pierdere după ce au investit în creşterea porcilor, mai mulți săteni au sacrificat animalele, apoi au pus carnea în frigider.

La nivel național, au fost confirmate peste 700 de focare în 167 de localităţi. Reprezentanții Guvernului spun că au făcut mai bine de 500 de informări în toată țara, prin care i-au învățat pe crescătorii de porci cum să prevină boala.