Alertă! Pesta porcină africană a pătruns și în județul Buzău. Au fost descoperite animale bolnave în mai multe gospodării

Buzăul nu scapă de pesta porcină africană, maladie care face ravagii de mai multă vreme în gospodăriile românilor. Trei porci au fost sacrificați la Pănătău și un altul, la Pătârlagele, după ce a apărut suspiciunea de infectare cu pestă porcină africană. CJSU şi Centrul Local pentru Combaterea Bolilor au fost convocate pentru duminică, ora 9.00.

Update: A fost confirmată prezenţa pestei porcine africane în gospodării din judeţul Buzău

Pesta porcină africană a fost confirmată de un laborator de specialitate din Bucureşti la Pănătău, într-o gospodărie dintr-un cătun al comunei. Doi porci au fost sacrificaţi deja, fiind prelevate probe de la altă suină dintr-o gospodărie din apropiere.

De asemenea, PPA a fost confirmată şi satul Lunca, oraşul Pătârlagele, în cazul unui animal suspect de infectare cu PPA şi sacrificat anterior de proprietar.

Update 21.00: DSVSA Buzău a dispus măsuri în urma apariției unor suspiciuni de infectare cu pestă porcina africană (PPA) a unor porci din trei gospodării situate în localitățile Lunca, comuna Pătârlagele, un animal, respectiv comuna Pănătău, trei animale.

Astfel, în comuna Pănătău, s-a dispus sacrificarea a două suine dintr-o gospodărie în vederea necropsiei/prelevării de probe și prelevarea de probe de sânge de la un al treilea animal dintr-o gospodărie învecinată.

În satul Lunca, Pătârlagele, a fost luată măsura prelevării de probe de la un animal suspect de infectare cu PPA, apoi a fost dispusă sacrificarea animalului de proprietar.

În ambele localități, s-a dispus dezinfectarea gospodăriilor unde au apărut suspiciuni de infectare cu PPA, amplasarea de afișe de avertizare și benzi de delimitare a proprietăților, precum și inventarierea tuturor suinelor.

Rezultatul analizelor de laborator efectuate la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București este așteptat duminică dimineață.

Tot duminică, de la ora 9.00, la sala ”Ghe. Filipescu” a CJ Buzău sunt convocate ședințe ale Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) și Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Buzău, în cadrul cărora – în funcție de concluziile specialiștilor – se va decide ce măsuri urmează a fi luate.

Știrea inițială: Satul Lunca, din Pătârlagele, şi comuna Pănătău sunt punctele în care au apărut primele suspiciuni de pestă porcină africană pe raza judeţului Buzău. Testele rapide ar fi confirmat deja prezenţa virusului.

În gospodăriile unde au apărut suspiciunile, medicii veterinari au fost însoţiţi de jandarmi pentru a preleva probe.

Potrivit unor surse din Pătârlagele, sursa infestării ar fi un porc adus din Tulcea, tranşat şi apoi împărţit între rude.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Centrul Local pentru Combaterea Bolilor au fost convocate pentru duminică, de la ora 9.00, pentru a stabili ce măsurile care se impun.