Un heleșteu numai pentru rațe sălbatice. Autoritățile au eliminat hidrobicicletele de pe lac, pentru a proteja păsările

O familie de rațe sălbatice care s-a aciuat pe heleșteul parcului Crâng din Buzău, cel mai mare din oraș, a reușit să schimbe destinația de agrement a lacului astfel că autoritățile au decis să scoată toate hidrobicicletele și să le mute în alt lac, doar pentru a nu deranja păsările. De acum, lacul din Crâng este doar pentru admirat înaripatele, în acest scop fiind montate și câteva băncuțe aproape de mal.

Parcul Crâng reprezintă pentru buzoieni una dintre opțiunile favorite pentru petrecerea timpului liber, în orice sezon, atunci când doresc să evadeze din tumultul orașului, într-un splendid cadru natural. De curând, parcul Crâng nu mai prezintă o opțiune pentru buzoienii care doresc să se plimbe cu barca.

vlcsnap-2018-08-15-12h49m45s395

Municipalitatea a luat decizia de a anula programul de agrement, prin care se puteau închiria hidrobiciclete pentru plimbări pe lacul din Crâng. Hotărârea vine după ce autorităţile au constatat că plimbările pe lac deranjează raţele sălbatice care şi-au găsit locul pe apa din cel mai mare parc din Buzău.

„S-a decis să scoatem bărcile pentru a proteja acele răţuşte care au apărut în Crâng. Deşi a trecut perioada în care raţele ieşeau cu puii, domnul primar a considerat că este mai bine să mutăm bărcile în Parcul Tineretului. S-a ţinut cont că în Crâng este lacul mai mic şi bărcile perturbau liniştea păsărilor, fie raţe sălbatice, fie chiralina sau alte păsări care mai trăiesc în Crâng”, a declarant Alexandru Dunel, şeful secţiei „Parcuri” din cadrul Urbis Buzău.

Apariția rățuștelor a fost sesizată și de viceprimarul Ionuț Apostu, care, printr-o postare pe un site de socializare a făcut un apel către buzoieni, încă din primăvară, să se bucure discret de fauna sălbatică din Parcul Crâng, fără a-i aduce prejudicii.

Plimbările pe heleșteu ale rățuștelor sunt un adevărat spectacol pentru cei prezenți în Crâng, care imortalizează aceste momente inedite cu ajutorul telefoanelor mobile. Lacul din Crâng este doar pentru admirat înaripatele, în acest scop fiind montate și câteva băncuțe aproape de mal.