Studenți din România și Republica Moldova, la Universitatea de Vară din Râmnicu Sărat

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer (KAS) organizează o nouă ediție a Universității de Vară Râmnicu Sărat ”Trecutul contează”, care va avea loc luni, 20 august, de la ora 10:00, la Muzeul Municipal din Râmnicu Sărat.

Universitatea de Vară Râmnicu Sărat, desfăşurată în perioada 19-25 august 2018, este prima de acest fel din România destinată studierii sistemului represiv comunist.

Participanții vor avea oportunitatea de a se implica în dezbateri și de a asista la prelegeri susținute de reprezentanți ai IICCMER, istorici și cercetători în domeniul comunismului și post-comunismului românesc și est-european.

În deschiderea universității vor lua cuvântul Radu Preda, președinte executiv, IICCMER, Sorin Valentin Cîrjan, primarul orașului Râmnicu-Sărat, Ilinca Iordache, coordonator de program, Biroul pentru România al Fundației Konrad Adenauer, MariusNeculae, director al Muzeului Municipal.

După discursurile de inaugurare, publicul este invitat să asiste la prelegerea „Râmnicu-Sărat în memoria totalitarismului comunist”, susținută de Radu Preda, președinte executiv IICCMER.

Acesta va discutadespre memorializarea trecutului recent și despre modul în care spațiul urban a fost influențat de politicile demografice și de sistematizare duse de regimul comunist. Ulterior, cei douăzeci de studenți, masteranzi și doctoranzi ai Universității de Vară vor participa la un tur pietonal al orașului, susținut de Răzvan Theo-Chirac, prin care vor descoperi modul în orașul Râmnicu-Sărat s-a transformat de-a lungul timpului.

Accesul la ceremonia de deschidere oficială a Universității de Vară și la prelegerea susținută de domnul Radu Preda la Muzeul Municipal este LIBER.

La Universitatea de Vară participă douăzeci de studenți din România și Republica Moldova, cu vârste cuprinse între 19 și 27 de ani din ciclurile licențial, masteral sau doctoral.

Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat își propune să analizeze modalitățile de rememorare sub raport istoric și biografic a perioadei 1945-1989, invitându-și participanții să reflecteze asupra diverselor aspecte ideologice, sociale și politice. Întrucât efectele comunismului sunt încă resimțite la nivelul societății românești, o mai bună cunoaștere a trecutului recent poate ajuta la aprofundarea înțelegerii realităților prezente.