Ample controale în fermele de porci din județul Buzău pentru combaterea pestei porcine africane

Veterinarii le recomanda crescatorilor de animale sa-si ia toata masurile de siguranta pentru ca răspândirea pestei porcine in fermelor lor i-ar putea duce la faliment. În momentul de faţă, în țara au fost depistate peste 500 de focare, în opt judeţe. Din fericire, consumul de carne de porc infestată cu pestă nu este periculos pentru sănătatea omului.

Este un adevărat măcel in fermele de porci, din cauza peste porcine africane, mai ales în județele din sud-estul României unde apar noi focare ale bolii. La Buzău, Direcţia Sanitar-Veterinară a luat toate măsurile pentru a combate raspandirea pestei din judetele invecinate.

După ce au închis toate targurile de animale, inspectorii veterinari au început controalele în fermele de porci din județ. Medicii sanitar-veterinari le recomandă în continuare cetăţenilor să nu meargă în localităţile cu focare, pentru ca virusul să nu ajungă în județul Buzău. Omul poate transmite foarte ușor virusul, chiar dacă el nu se îmbolnăveşte.

Deşi simptomele debutului pestei porcine africane sunt greu detectabile, fermierii pot observa cu uşurinţă o serie de semne care indică îmbolnăvirea. Un semnal de alarmă ar trebui sa fie orice deces inexplicabil în exploataţiile de porci. Îngrijorare ar trebui sa existe si daca animalele au febră de 40-42 de grade.

În România, au fost înregistrate aproape 500 de focare de boală, în opt judeţe, fiind ucişi preventiv peste 80.000 de porci. Cea mai gravă situaţie este în Tulcea, unde sunt 90% dintre focare.