RER SUD începe colectarea selective și în Zona Industrială

Pas cu pas implementarea colectarii selective in municipiul Buzau, a ajuns si in Zona Industriala, mai exact la caminele de nefamilisti. Aceaste sectoare au fost supuse acelorasi dificultati in colectarea deseurilor pe care le intalnim la blocurile deservite de platforme.

Este vorba despre faptul ca atat persoane fizice, cat si juridice arunca necontrolat deseurile la platfomele special amenajate pentru depozitarea deseurilor, fara ca acestia sa locuiasca in zona.In general, administratorii de asociatii au sesizat aceste aspecte, iar RER SUD SA a ridicat deseurile menajere.

In ceea ce priveste colectarea selectiva, in zona industriala sunt inca situatii izolate in care locatarii, sau reprezentantii asociatiilor de locatari nu sunt deschisi colectarii reciclabilelor.Motivatia tine in unele cazuri de puterea obisnuintei, care uneori bate obligativitatea legala, conform careia toti locuitorii trebuie sa colecteze selectiv.

“Dincolo de toate motivele invocate, rabdarea este atuul echipei de comunicare care se ocupa de informarea si implementarea colectarii separate a deseurilor in municipiu.Pionieratul in acest domeniu de activitate este greu de depasit si de statele europene, unde colectarea selectiva se implementeaza de peste 30 de ani.Totul este sa nu ne descurajam si sa continuam cu increderea ca vom reusi sa oferim copiilor nostri un medium mai curat, premizele unei vieti civilizate.Toate acestea ne fac sa depasim impedimentele ce apar zilnic in acest tip de activitate”, declara Carmen Popa, reprezentant RER SUD SA.

In aceasta saptamana au fost dotate cu containere galbene pentru deseuri reciclabile, platformele care deservesc Caminul Integral, cu cele cinci blocuri arondate, Caminul Gerom, Caminul nr. 5, Blocul Rotec-Aurel Vlaicu, Asociatia de proprietari nr. 7 Zahar, Blocul Metaplast, Asociatia de Proprietari Bl C1- cartier Posta, Asociatia de Proprietari Bl C2- D. Filipescu, Asociatia de Proprietari Bl C3, D Filipescu si blocul G-D. Filipescu.

Locatarii ce locuiesc in imobilele carora le sunt arondate aceste spatii special amenajate pentru colectarea deseurilor, au fost informati despre diferenta dintre deseul menajer si cel reciclabil, dar si despre modul in care trebuie sa depoziteze ambalajele din deseuri reciclabile. Astfel, in containerul galben se vor pune toate tipurile de deseuri reciclabile ambalaje de hartie, carton, folie, plastic, conserve metalice, doze de aluminiu, flacoane de la detergenti etc.. Pentru eficientizarea spatiului de depozitare, se recomanda plierea cartoanelor si turtirea pet-urile.

Prima observatie a unui administrator care deserveste mai multe asociatii din municipiu si care se ocupa si de cateva blocuri din zona industriala, a fost aceea ca locatarii pun doar intr-un mic procent deseurile reciclabile asa cum trebuie.

Urmatorul pas este dotarea platformelor de gunoi din zona industriala cu pubele verzi pentru colectarea separata a ambalajelor din sticla, inscriptionate cu mesajul “Depozitare ambalaje din sticla”.

O problema frecventa pe care RER SUD SA a intalnit-o in zona industriala, este amestecarea deseurilor menajere cu deseurile din constructii, care au regim special si pe care societatea le ridica numai la solicitare scrisa.

Argumentul care trebuie sa ii sensibilizeze pe buzoieni suficient de mult, incat sa ne determine sa colectam separat ambalajele reciclabile, este acela ca sanatatea mediului inconjurator este direct legata de sanatatea noastra.