Covrigii de Buzău au devenit marcă atestată și recunoscută ca produs tradiţional, la nivel național

Covrigii de Buzău au devenit, în sfârșit, marcă atestată și recunoscută la nivel național. Practic, acolo unde vom găsi etichete marcate cu înscripția ”covrigi de Buzău”, vom ști sigur că aceștia sunt făcuți după rețeta originală și din ingrediente naturale. Reprezentanții Direcției Agricole fac demersuri pentru ca preparatul buzoian să fie omologat la nivel european.

Reprezentanții Direcției Agricole Buzău au făcut demersuri astfel încât, alături de un producător din domeniul panificației care întrunește toate condițiile de igienă și tehnologie care se impun, produsul covrigi de Buzău să fie securizat.

Cu alte cuvinte, brandul covrigi de Buzău nu mai poate apărea în alte orașe, decât dacă producătorii vor fi autorizați.

”Anunțăm în mod oficial că în sfârșit acum covrigii de Buzău sunt recunoscuți la nivel național ca produs autorizat și sperăm noi să facem și demersurile necesare să fie reconoscut și la nivel european. Practic acest agent economic a colaborat cu noi și a înțeles cât de important este și câte avantaje decurg din această autorizare și iată avem acest produs să fie recunoscut în întreaga țară”, a declarat Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

După acest pas, covrigii de Buzău sunt tot mai aproape de a fi omologaţi pe plan european. Reprezentanţii Direcţiei Agricole Buzău lucrează de mulți ani la dosarul prin care acest produs ar putea fi recunoscut în Europa.Ca și în cazul cârnaților de Pleșcoi, practic nou vor mai fi afișate etichete cu produsul covrigi de Buzău dacă nu este înscris într-un grup aplicant, dacă nu respectă această rețetă sau dacă nu este autorizat de către noi”, a spus Cosmin Florea.

Colăcelul auriu este făcut din cele mai modeste ingrediente, făină, apă, drojdie, sare şi puţin zahăr, şi este la mare căutare mai ales în perioadele de post.

Istoria covrigilor de Buzău începe după anul 1800, când în târgul Buzăului se stabilesc bulgari, sârbi şi greci. Cei din urmă îşi deschid cârciumi şi, având negustoria în sânge, descoperă o combinaţie profitabilă pentru ei şi apreciată de muşterii: la băuturi ei servesc un produs alimentar, în formă de inel cu o coajă aurie şi crocantă şi un miez fin, cu o puternică aromă de făină albă de grâu.

Produsul respectiv se numea “kovrig”, era ieftin şi uşor de preparat aşa că, în scurt timp, în cârciumile din târg covrigii devin nelipsiţi.