VIDEO Primarii buzoieni au fost instruiți cum să acționeze la primele semne ale pestei porcine africane

Pesta porcină africană se apropie și de granița județului Buzău, motiv pentru care autoritățile au sunat mobilizarea la Prefectură. Peste 80 de primari din localitățile buzoiene au fost convocați în ședință cu specialiștii sanitar-veterinari, pentru a afla cum trebuie să lupte împotriva extinderii virusului pestei porcine africane dinspre Ialomița și Brăila, unde au fost confirmate focare ale maladiei. Cel mai apropiat focar de pestă porcină africană se află la 73 de kilometri de judeţul Buzău.

Primarii din întreg județul au fost convocați, miercuri, la sediul Consiliului Județean acolo unde reprezentanții Prefecturii, ai Consiliului Județean și ai Direcției Sanitar Veterinare i-au instruit despre cum trebuie să acționeze la apariția primelor semne de Pestă Porcină Africană.

„Din nefericire este o situație mai mult decât gravă care afectează atât investitorii care dețin ferme de porci cât și toată populația României pe de o parte că nu se poate asigura din surse proprii carnea de porc iar pe de altă parte sunt afectate și exporturile. Sperăm ca la nivel de județ Buzău să evităm aceste lucruri dar, deși sunt o fire optimistă, va fi destul de greu pentru că este un virus necontrolabil. Sper să ne ocolească deși este foarte aproape de noi. As ruga primarii ca în limita posibilităților să aducă la cunoștința oamenilor care, fiind perioada concediilor se deplasează spre mare sau deltă, locuri unde virusul este prezent, să fie anunțați că virusul se poate aduce fie pe haine fie pe încălțăminte și să fie cu băgare de seamă ” a spus Petre Emanoil Neagu.

Cu toate că în ultima perioadă au existat mai multe animale găsite moarte atât în mediul sălbatic cât și în gospodării, reprezentanții DSV spun că deocamdată nu există suspiciuni de boală în județul Buzău.

”Toate cazurile de mortalitate descoperite în fondul cinegetic au avut o cauză evidentă a morții. Așa s-a întâmplat și cu mistrețul despre care vorbiți și de la care au fost recoltate probe biologice aseară de către colegii mei, de o echipă specializată de intervenție de la Direcția Sanitar Veterinară. Prezenta o plagă, foarte probabil plagă împușcată care a fost fără îndoială cauza efectivă a morții, dar având în vedere contextul epidemiologic național, eram obligați și ne-am achita de această obligație de a recolta probe biologice de la toți mistreții morți găsiți în fondul cinegetic”, a declarat Ciprian Botezatu, director DSVSA Buzău.

 

Printre măsurile luate de DSV pentru limitarea extinderii focarelor de pestă porcină africană se află suspendarea activităţii în târgurile de animale autorizate și instituirea de filtre nepermanente la limita cu judeţele Brăila și Ialomiţa.

De asemenea, s-a decis instituirea de filtre nepermanente la limita cu judeţul Brăila, în localităţile Băile, Bălăceanu, Vizireni şi Padina, dar şi la limita cu judeţul Ialomiţa în localitatea Grindu – Gl. Siliştea şi pe E85, la Hanul Ovidiu.

De asemenea, s-a decis ca administratorii drumurilor naţionale şi drumurilor judeţene să verifice starea de salubrizare a acestora şi să ia măsurile ce se impun, iar reprezentantul SDN Buzău să întreprindă demersurile necesare la CNAIR pentru asigurarea cu limitatoare de viteză provizorii în zona filtrelor instituite la limita de judeţ.

Până la acest moment, nu au fost raportate tentative de încălcare a interdicţiei privind transportul de animale între judeţele unde s-au raportat cazuri de pestă porcină africană şi judeţul Buzău.

Pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic. Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc.

Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Infecţia poate fi contractată prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie. În produse din carne de porc virusul rezistă 3-6 luni dacă nu există o prelucrarea termică şi chiar ani de zile în carnea congelată.