VIDEO Inundații în județul Buzău. Sate izolate în Chiliile, după ce viiturile au distrus punți și podețe

A plouat torențial în ultimele zile în zona de munte a județului Buzău. Apa care s-a scurs de pe versanți a umflat pâraie și râuri, inundând suprafețe agricole, drumuri, zeci de gospodării. O viitură formată pe râul Sărățel a antrenat sute de bușteni de la gaterele din zonă, a surpat maluri si a rupt punți și podețe, izolând rutier câteva sate. Și apele învolburate ale râului Slănic au produs pagube în localitățile traversate.

UPDATE 19.30 Ministerul Afacerilor Interne a distribuit în zonele afectate de fenomenele meteorologice alimente și alte produse necesare persoanelor evacuate din zonele inundate sau cu potențial inundabil.

În județul Buzău, în localitatea Chiliile au fost puși la dispoziția autorităților locale pentru a fi împărțiți populației 2.600 de litri de apă potabilă.

Aproximativ 400 de persoane din trei sate din comuna Chiliile și un sat din Cănești, județul Buzău sunt izolate rutier după surparea terasamentului unui drum comunal.

Petru restabilirea accesului rutier în zonă se lucrează cu utilaje grele, iar activitatea va continua și pe timpul nopții, dacă situația o impune. În aceeași zonă, bazinul de colectare a apei Lacul Mocearu a fost colmatat și apa nu mai poate trece către bazinele de decantare.

Jandarmii intervin pentru decolmatarea bazinului care asigură alimentarea cu apă potabilă a comunelor Chiliile și Cănești.

UPDATE 15.00 Pentru a vedea pagubele produse în zonă a ajuns sâmbătă și Raed Arafat. Secretarul de stat a declarat că pentru remedierea situației vor ajunge la Chiliile 80 de jandarmi și militari pentru a ajuta la decolmatarea bazinului astfel încât alimentarea cu apă să fie reluată cât mai curând.

”Sunt situații punctuale grave dar nu putem compara situația cu ce a fost în 2005. Nu știu dacă se impune decretarea stării de alertă în vreo localitate, însă aceasta decizie nu o pot lua eu, ci autoritățile locale și Prefectură. Important e ca acum să venim în sprijinul oamenilor, nu să ne gândim cine plătește aceste lucrări”, a declarat Raed Arafat.

vlcsnap-2018-06-30-20h17m48s494

DJ 203L între localitățile Odăile și Brăiești s-a surpat pe o jumătate din lățimea părții carosabile, circulația desfășurându-se alternativ pe un sens fiind afectate 2 poduri din tuburi care asigurau accesul către cătunul Timoiu și cartierul „La Croitori”.

Accesul către satele Goidești, Brătilești și Ivănețu se face pe un singur fir.

În localitatea Lopătari au fost distruse mai multe podețe peste râul Slănic care asigurau accesul către satele Săreni, Vârtejul și cătunul Chirani, accesul realizându-se doar pietonal.

DC 85 între localitățile Boziorul și Găvanele a fost afectat de o viitură, circulația desfășurându-se cu dificultate.

………………   ȘTIREA INIȚIALĂ   …………………

Apa râului Sărățel s-a umflat și la o intersecție cu șoseaua a părăsit albia și s-a revărsat pe drumul județean dar și peste terenurile agricole.

Potrivit primarului Sorin Zaman, apa râului Sărățel a avut un metru pe drumul județean și doar norocul a făcut să nu prindă persoane sau animale în traseul său. Potrivit sursei, viitura a avut o forță atât de mare încât a mișcat tractoarele din loc și a răsturnat un autovehicul Suzuki Vitara.

Viitura încărcată cu bolovani, crengi și bușteni a dislocat un podeț de tuburi, făcând impracticabil traficul pe DC 94 care leagă sate ale comunelor Cănești și Chiliile.

După viitura de aseară produsă pe râul Sărățel, trei sate ale comunei Chiliile, cu câte 300, 400 de locuitori, au rămas izolate rutier, accesul fiind posibil doar pietonal pe un drum ocolitor dar lung. Este vorba despre Trestioara, Crevelești și Budești.

Slănicul a ajuns și el la un debit impresionant. Viitura a inundat gospodării și terenuri, a luat tot ce a prins în cale.

Comunele Lopătari și Vintilă Vodă au fost pur și simplu măturare de torenți, mai multe sate rămânând izolate după ruperea punților sau a podurilor improvizate.

La Lopătari, apele Slănicului au ieșit din matcă și au măturat totul în calea lor, inclusiv un camion parcat aproape de albia râului. Locuitorii au stat cu teama ca nu cumva apa să le distrugă gospodăriile.

Câteva sute de locuitori din satele Vârteju și Petrăchești au rămas izolați rutier după ce podurile de tuburi sau punțile care asigurau accesul în zonă au fost distruse de viitură.

Prăpăd a fost și în aval, spre Beceni. Deja fundația piciorului unui pod care susținea drumul de la Gura Dimienii spre satul Florești a fost luat de ape. De asemenea mai multe gospodării din Gura Dimienii au fost inundate.

În tot acest timp, efective de la ISU Buzău și de la Prefectură monitorizează situația.
Mai mulți buzoieni au filmat și postat pe facebook clipuri video cu Slănicul care amenințasă surpe poduri și să inunde gospodării.

Urmărește-ne pe Google News