Fântâni cu apă otravită cu nitraţi, amoniu şi nitriţi, în 13 localități din judeţul Buzău

Este concluzia Direcţiei de Sănătate Publică Buzău după analizele efectuate în primăvară. Deși în prima parte a anului, nu s-au înregistrat cazuri de intoxicaţie acută cu nitriţi, riscul există. Cei mai expuşi sunt copiii sub trei ani, dar şi adulţii, care se pot îmbolnăvi de aşa-numita “boală a apei”.

Un raport dat publicității de inspectorii de sănătate publică din Buzău a scos la iveală o situație alarmantă: apa fântânilor din 13 comune din judeţ are concentraţii mari de nitraţi, amoniu şi nitriţi, dar si bacili coli, E-coli, şi enterococi.

Este vorba de comunele Amaru, Brăeşti, Buda, C.A. Rosetti, Florica, Largu, Mihăileşti, Odăile, Racoviţeni, Ruşeţu, Scutelnici, Ţinteşti şi Ziduri. De vină este faptul că dezinfecţia apei fântânilor şi igienizarea generală a acestora se fac ocazional, fără a se respecta prevederile legale.

Același raport al DSP Buzău relevă o altă situație ingrijoratoare. O treime din populația județului nu este racordată la rețeaua de distribuție a apei potabile.

Desi în prima parte a anului, nu s-au înregistrat cazuri de intoxicaţie acută cu nitriţi, riscul există, cei mai expuşi fiind copiii sub 3 ani, dar şi adulţii, care se pot îmbolnăvi de aşa-numita „boală a apei”.