VIDEO Mii de spectatori la mitingul aerian de la Boboc. Avioanele de vânătoare F16 şi Mig 21 Lancer au fost vedetele

Peste zece mii de buzoieni au asistat sâmbătă la un spectacol deosebit oferit de elita aviației, piloți militari și civili dar și parașutisti în cadrul la Boboc Air Show – BOBAS 2018. În ciuda vântului puternic, avioanele de vânătoare F16 şi Mig 21 Lancer au fost vedetele mitingul aviatic. Show-ul aerian este organizat în fiecare vară Școala de aplicație pentru aviație de la Boboc.

Aparatele de zbor au făcut lupinguri, tonouri şi au zburat la joasă înălţime. Alături de deja cunoscutele F 16 şi Mig 21 Lancer, au mai fost prezente elicopterele Puma 330 Socat, aeronavele IAK 52, IAR 99 Standard şi IAR 99 Şoim, varianta modernizată, alte aeronave de antrenament.

Rând pe rând piloții militari și cei civili și-au arătat măiestria la manșă. Aripile de oțel au tăiat cerul în lupinguri, picaje periculoase și redresări la câteva zeci de metri de sol, sau ascensiuni pe verticală. Manevrele spectaculoase i-au încântat pe spectatori, care au aplaudat și au tresărit la fiecare manevră spectaculoasă

Pentru ca spectacolul să fie total, piloții au simulat o misiune dintr-un teatru de operații. Militarii au deschis focul și au simulat extragerea unui pilot catapultat într-o zonă ostilă. Inamicii au fost înconjurați din aer și la sol, au fost anihilați iar pilotul salvat.

Alături de piloţii militari de la toate bazele aeriene au mai fost prezenţi reprezentanţii Aeroclubului României şi Iacării Acrobaţi. Momentul Iacărilor Acrobaţi a stârnit şi de această data aplauzele publicului prin exerciţii de înaltă acrobaţie, dar şi prin simularea unui exerciţiu de luptă din cel de-al Doilea Război Mondial.

Pilotul Dan Ştefănescu, liderul formaţiei de acrobaţie Iacării Acrobaţi, a realizat pe albastrul cerului zeci de dantelării, pilotând în premieră un avion de tip Suhoi 31.

„Ca în fiecare an, în apropierea datei de 17 iunie, dată la care Aurel Vlaicu a realizat primul zbor, deschidem porţile Bazei Aeriane pentru a arăta înzestrarea forţelor aeriene şi pregătirea piloţilor. Şi la această ediţie, au fost prezenţi piloţi de la toate bazele aeriene care au avut evoluţii spectaculoase şi au prezentat aeronavele din dotarea forţelor aeriene din ţara noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu” de la Boboc, lt. Laura Creţu.

Potrivit organizatorilor, la mitingul aviatic organizat de Şcoala de aplicaţie pentru forţele aeriene „Aurel Vlaicu” de la Boboc, au participat peste 10.000 de persoane.