Paul Costache, patronul spitalului privat din Mărăcineni: ”Am văzut minuni în evoluția pacienților când și-au corectat obiceiurile greșite”

”Medicamentele nu vindecă ci sunt ca o proteză care ajută pacientul să iasă dintr-un impas” și ”am văzut minuni în evoluția pacienților când și-au corectat obiceiurile greșite din stilul de viață” sunt două afirmații care au căpătat valoare de principiu pentru un cunoscut medic buzoian. Doctorul Paul Costache a inaugurat un spital de boli cronice şi îngrijiri paliative,lângă Buzău, unde pacienții beneficiază de terapii complexe, mai puțin convenționale.

Unul dintre cele mai deficitare domenii medicale din România este cel al îngrijirilor paliative care, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, sunt îngrijirile care „îmbunătățesc calitatea vieții pacienților și familiilor care se confruntă cu probleme asociate bolilor amenințătoare de viață” și se concentrează pe „prevenirea şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea şi tratamentul impecabil al durerii şi al altor probleme fizice, psiho-sociale şi spirituale”.

Tocmai aceste aspecte le-au avut în vedere și soții Gabriela și Paul Costache atunci când au decis să înființeze la Mărăcineni, lângă municipiul Buzău, Spitalul de Boli Cronice şi Îngrijiri Paliative „Medinvest”, una dintre primele unități medicale private înființate în județul Buzău după Revoluție.

Spitalul privat este amenajat pe structura unui fost restaurant. ”Transformarea a fost absolut radicală. Nu au mai rămas decât câteva elemente de structură. Restul a fost reorganizat, reconsolidat, recompartimentat, adaptat funcţiunii medicale pe care am dat-o. Practic spaţiul respectiv a fost doar pretextul de la care am plecat ca să structurăm această instituţie”, a declarat medicul Paul Costache.

Pacienţii vor beneficia de o îngrijire aparte, bazată nu atât pe medicaţie cât pe un stil de viaţă generator de sănătate.

Pacienții cu afecțiuni cronice și cei care au nevoie de îngrijiri paliative vor putea beneficia de un altfel de îngrijire, în care terapia alopată va fi armonizată și completată de o alimentație sănătoasă, individualizată potrivit afecțiunilor de care suferă fiecare bolnav și, în mod deosebit, se va pune accent pe nevoile spirituale ale pacientului.

”Intenționăm ca pe parcursul celor zece, douăsprezece zile, pacientul să intre într-un proces de training, educație începând de la stilul de viață, până la dimensiunea de ordin moral și spiritual, pentru că în echipa noastră avem specialiști care vor lucra cu acești pacienți și în aceste direcții. Este motivul pentru care am investit atât de mult în acest spațiu. În mod normal, investeam în spital pentru că el este locul unde este internat pacientul, dar la fel de necesar este să creezi cadrul natural în care pacientul să fie tratat și din punct de vedere intelectual și cognitiv, adică să i se deschidă orizontul vizavi de problema sănătății. Așa că aici vor fi mereu activități de training de la stil de viață până la alte activități care sunt în ajutorul pacienților” dr. Paul Costache, manager spital

Medicul Paul Costache are propria filosofie în privința tratării pacienților, bazată mai mult pe componantele psihologică și spirituală și mai puțin pe medicație. ”O să fac o afirmație care s-ar putea să pară pentru colegii mei medici un pic șocantă. Medicamentele nu vindecă și vă spun, pentru că am reflectat foarte mult asupra acestui aspect, că am toată considerația pentru utilizarea medicamentelor dar trebuie să le folosim atunci când trebuie, unde trebuie și pentru ce trebuie. Aș putea spune că medicamentele sunt ca o proteză care ajută pacientul să iasă dintr-un impas dar ele nu trebuie să devină un statu-quo, adică o modalitate de a exista permanent din partea pacientului.

Potrivit doctorului Costache, intervenția medicală este un act complementar procesului de autovindecare, act de care organismul este capabil.

”Știința medicală a studiat foarte mult biologia ca să descifreze mecanismele care operează în biologia noastră, ca să descifreze acele mecanisme care lucrează și putem să le folosim în actul de vindecare. Viața este încă un adânc secret pe care încă nu l-am descifrat și problema vindecării este un secret vizavi de misterul vieții. Este ceva care încă ne depășește. Ce constatăm însă este următorul lucru, că biologia are în sine particularitatea autovindecării. Tot ce este biologie are această particularitate și dau cel mai banal exemplu: dacă cineva și-a rupt un braț sau un picior, noi ca act medical ce facem, intervenim, așezăm oasele cap la cap și cu asta lucrarea noastră s-a cam terminat.” a declarat medicul Paul Costache, coordonatorul unității.

În viziunea medicului Paul Costache, pacientul trebuie perceput în toată complexitatea sa și în raport cu toți factorii de mediu care influențează viața. Toți acești factori pot fi pozitivi și benefici pentru sănătate dacă sunt folosiți corect și pot fi distructivi în sănătate atunci când sunt folosiți în mod incorect.

”Avem în jurul nostru opt factori care se conjugă uimitor cu ceea ce este în biologia noastră. Noi folosim din mediu patru lucruri: aer, apă, soare și hrană. Răspundem ofertei mediului prin activitate, fizică și intelectuală. Dar nu putem să muncim tot timpul și avem nevoie și de odihnă. Există un raport optim între odihnă și activitate care o să ne ducă la al șaptelea factor, cumpătarea, are înseamnă să găsești acel optim între acel echilibru normal în lucrurile pozitive și bune, nici prea mult, nici prea puțin, și de evitare a acelor lucruri care sunt distrugătoare pentru sănătate. Al optulea factor este dimensiunea spirituală, afectivă, a noastră” Paul Costache, manager spital privat Medinvest Buzău.

În continuarea ideii sale, doctorul Costache susține că obligația medicilor este de a ști cum să-i ghideze pe pacienți să folosească acești opt factori sanogenetici pentru rezolvarea problemelor de sănătate.

”Nu de puține ori mi-a fost dat să văd pur și simplu minuni în evoluția pacienților atunci când și-au corectat obiceiurile greșite din stilul de viață și la ora actuală se pune un accent deosebit și în literatura de specialitate asupra implementării celor opt factori sanogenetici. Chestiunea asta scade foarte mult costul actului medical și crește foarte mult eficiența lui. Se spune că dacă noi trăim un stil de viață sănătos 90 la sută din patologie s-ar reduce. Este incredibil. Lucrurile sunt atât de simple, atât la îndemână, dar se întâmplă ceva dramatic că noi nu folosim aceste lucruri așa cum trebuie. Ei bine, rolul nostru ca medici este să deschidem ochii pacienților asupra acestui aspect”, susține medicul Paul Costache.

Construcţia unităţii medicale a debutat la începutul anului 2017 şi s-a finalizat recent. Întreaga aparatură a spitalului este de nouă generaţie, iar saloanele sunt amenajate la standarde europene. Investiţia, una foarte importantă, nu se va încheia aici, spune coordonatorul acestui prioect. În viitor, în vecinătatea spitalului, va fi amenajată o bază de recuperare la cele mai înalte standarde.

Profitând de existența fostului bazin de înot pe care l-a avut fostul restaurant, șeful Medinvest vrea să amenajeze aici o bază de recuperare medicală la cele mai înalte standarde. Hidrokinetoterapia este una dintre cele mai eficiente metode de tratament al afecțiunilor neuromotorii, benefice tuturor categoriilor de vârstă, de la bebeluși la cele mai înaintate vârste.

Urmărește-ne pe Google News