Biserica „Eroilor” din municipiul Buzău a fost sfințită de Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei

Câteva sute de buzoieni au fost prezenți, duminică, la ceremonia de resfințire a Bisericii „Tuturor Sfinților” din municipiul Buzău, cunoscută și sub numele de „Eroilor” , în urma unor importante lucrări de renovare, efectuate între anii 2017-2018. Lăcașul de cult a fost sfințit de Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, ÎPS Ciprian.

La evenimentul care a durat mai bine de cinci ore au participat pe lângă sutele de credincioși prefectul județului Carmen Ichim, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, primarul Constantin Toma, deputații Marcel Ciolacu, Sebastian Radu și Dănuț Păle, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, generalul Gheorghiță Vlad, rude ale eroilor buzoieni căzuți în Afganistan și alți militari din Garnizoana Buzău.

În semn de recunoștință pentru activitatea depusă la înfrumusețarea bisericii, preotul paroh Ioan Necula a fost hirotesit iconom. La rândul său, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a primit Ordinul „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos.

Biserica având hramurile „Duminica Tuturor Sfinților” și „Sfântul Ioan Rusul” a fost ridicată în perioada 1927-1929, după planul arhitectului Grigore Grigorescu, la inițiativa unui comitet de doamne creștine, coordonat de generalul Traian Epure, în cinstea și spre pomenirea eroilor români, a celor 220 de ofițeri și 6600 de ostași ai Diviziei a 5-a Buzău, care s-au jertfit în Războiul pentru reîntregirea neamului, între anii 1916-1919.

Din cauza bombardamentelor din anul 1944, precum și a cutremurelor din 1977 și 1986, sfântul lăcaș a suferit avarii semnificative.

În perioada 2017-2018, prin strădania actualului paroh și a preotului coslujitor Constantin-Ciprian Grigore, ajutați de enoriași, dar mai ales de Primăria municipiului Buzău, s-au realizat importante lucrări de renovare a bisericii, care au presupus consolidarea în interior și la exterior, înlocuirea acoperișului, a pardoselii și a tâmplăriei, refacerea pridvorului și a veșmântarului. De asemenea, lăcașul de cult a fost împodobit cu o catapeteasmă nouă, cu strane din lemn de stejar și cu obiectele liturgice necesare.

Urmărește-ne pe Google News