Chiria uriașă pe care o cere un afacerist pentru a găzdui temporar Biblioteca Județeană Buzău

Autoritățile județului sunt în imposibilitatea de a grăbi lucrările de renovare a Bibliotecii Județene și nu din motive financiare sau birocratice, ci din cauza crizei de spații care pot să preia miile de cărți. Singura variantă ivită este un imobil pentru care proprietarul cere însă o chirie extrem de mare.

Sediul Bibliotecii Judeţene ”Vasile Voiculescu” din Buzău va fi consolidat, restaurat şi apoi dotat, în urma unei investiții cu fonduri europene în valoare de 4 milioane de euro.

Este şi motivul pentru care, în cel mai scurt timp, biblioteca va trebui mutată temporar într-o altă locaţie. Consiliul Județean Buzău nu a gasit însă un spațiu corespunzător pentru transferarea fondului de carte existent. Este vorba despre peste 700 de tone de cărţi care trebuie transferate întrun alt loc în condiții de siguranță.

Mutarea temporară a Bibliotecii Judeţene ”Vasile Voiculescu” din Buzău, în vederea reabilitării clădirii, a intrat in impas. La procedura de selecție deschisă s-a înscris o singură firmă din Buzău a cărei ofertă a fost, însă, respinsă. Firma a cerut o chirie uriașă: 8 euro metrul pătrat, adică în jur de 10 mii de euro, lunar.

„Povestea cu cumpăratul și închiriatul de la Integral a căzut. Integralul a făcut o fertă de 8 euro plus TVA, eu nu am fost de acord. În calitate de președinte al Consiliului Județean am făcut un calcul economic și nu mi se pare o oportunitate. Ar fi circa 10.000 de euro pe lună, peste 100.000 de euro într-un an, ori 10 înseamnă un milion de euro, plus utilitățile și investițiile care trebuie făcute – este vorba despre rafturi speciale ș.a.m.d. Mi s-au părut cheltuielile prea mari. Nu poți să iei un leu de la Uniunea Europeană și să cheltui zece (…) Nu voi semna niciodată cât voi fi președinte al Consiliului Județean o chirie atât de mare, să dăm milioane de euro în zece ani“, a precizat joi președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, la finalul ședinței Consiliului Județean.

Procedura de selecție a ofertelor de închiriere a unui spațiu cu această destinație a fost reluată.
Sediul Bibliotecii Judeţene Buzău a fost construit în 1914 după un proiect al arhitectului Grigore Cerchez si găzduieşte Biblioteca Judeţeană din anul 1984.

Anterior aici au avut sediul Miliţia şi Sfatul Popular. Clădirea Bibliotecii Judeţene ”Vasile Voiculescu” Buzău nu a mai beneficiat de reparaţii capitale de mulţi ani, ci doar de mici renovări.

Urmărește-ne pe Google News