VIDEO Pod din tuburi, peste râul Buzău, alternativă la pontoanele Armatei. Nu toate mașinile vor avea acces

Traficul pe drumul European 85, care leagă Moldova de Muntenia, este în continuare sub semnul incertitudinii. Anunțată ca certă săptămâna trecută, amenajarea unui pod de pontoane nu mai este atât de sigură din cauza cheltuielilor uriașe invocate de Armată. Autoritățile județului se gândesc să amenajeze, provizoriu, un pod din tuburi, pe care să aibă acces doar mașinile cu număr de Buzău.

Amenajarea podului de pontoane în apropiere de podul de la Mărăcineni, care va fi închis pentru a intra într-un amplu proces de reabilitare, este incertă din cauza birocrației.

Ministerul Apărării Naționale a condiționat instalarea podului cu măsura decretării stării de urgență, la nivelul județului Buzău. Altfel, Ministerul Apărării poate amenaja podul de pontoane numai în baza unui contract încheiat cu administratorul podului, respectiv Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Însă, până acum, conducerea CNAIR nu a parafat contractul în baza căruia MApN să dispună aducerea de la Brăila și montarea pontoanelor, din cauză că nu dispune de fonduri pentru acest demers.

Cum nu s-a declarat stare de urgență, nici Armata nu dispune de temei legal pentru amenajarea pe costurile sale a podului atât de necesar în zonă.

”Am făcut o adresă Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru a le aduce la cunoștință faptul că în zona de weekend a fost destul de greu, pentru că s-a circulat pe un singur sens către București și pe un singur sens către Moldova datorită lucrărilor care s-au efectuat atât pe podul nou, cât și pe podul vechi unde au fost limitate la o singură bandă de mers. (…) Ni s-a comunicat de la Ministerul Apărării că trebuie să declarăm stare de necesitate pentru a se deplasa podul. Am studiat posibilitatea pentru declararea stării de necesitate, dar nu ne încadrăm pe condițiile impuse de lege”, a declarat Carmen Ichim, prefectul județului Buzău.

Până la data de 1 mai, zi de sărbătoare, când se așteaptă ca traficul rutier să fie mai intens decât în alte zile, autoritățile buzoiene speră să poată rezolva totusi problema amenajării podului de pontoane, chiar dacă, în prezent, acest demers este practic blocat.

În căutare de soluții, autoritățile intenționează chiar să amenajeze, provizoriu, un pod din tuburi, precum cel de la Vadu Pașii, însă pe care să aibă acces doar autovehiculele cu numere de Buzău.

”Vrem să tragem un semnal de alarmă că cele două instituții ale statului, cele două ministere trebuie să acționeze cât mai repede și să semneze acel protocol. Doar așa acel pod va putea fi adus de la Brăila la Buzău și montat. (…) Cineva trebuie să plătească acele costuri de amenajare a acelui pod și nu autoritatea locală trebuie să facă asta pentru că este vorba de un drum național, pe care trec zilnic mii de mașini și care este practic singura cale spre Moldova. (…) Dacă nu se vor rezolva lucrurile atunci, Consiliul Județean și cu Prefectura vor identifica alte soluții dar doar pentru cetățenii județului și municipiului Buzău. O să ajungem să facem niște poduri de tuburi, dar atunci nu vor mai trece pe ele toată lumea, ci doar cei de pe DJ 203K, de pe Valea Slănicului și din municipiul Buzău. Sper totuși să nu se ajungă la o astfel de situație”, a declara Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău.

Podul de la Mărăcineni, peste Râul Buzău, constituie un obiectiv strategic, fiind amplasat pe puținele șosele care leagă Muntenia de Moldova.

Urmărește-ne pe Google News