La Buzău a fost dezvelită prima statuie a lui Alexandru Marghiloman, politicianul care a semnat documentul Unirii Basarabiei cu România

La împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, buzoienii l-au sărbătorit pe marele om politic buzoian Alexandru Marghiloman, cel care a semnat documentul oficial al Unirii în calitate de prim-ministru al României. În parcul domeniului Marghiloman a fost dezvelită prima statuie a politicianului buzoian.

Zeci de buzoieni au fost prezenți astăzi în Parcul Marghiloman, la evenimentul organizat de municipalitate, ce a marcat împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Statuia fostului prim-ministru al României, politicianul buzoian Alexandru Marghiloman, amplasată în partea dreaptă a aleii centrale care duce la Vila Albatros, a fost dezvelită în parcul care-i poartă numele, din municipiul Buzău.

Oaspetele de onoare la evenimentul de astăzi a fost Irina Vlăducă-Marghiloman, strănepoata omului politic buzoian şi proaspăt cetăţean de onoare al Municipiului, care a fost extrem de încântată de organizare.

Buzoienii trebuie să fie mândri de ceea ce a făcut Alexandru Marghiloman. Eu voi rămâne alături de buzoieni și ne vom ocupa de România. Vom face o fundație gândită mai de demult, până la final de an ea va fi înființată și, dat fiind că trebuie să urmez datinile familiei, își propune să ajute studenții în drept dar și partea hipică. Cred că poporul trebuie să ia un exemplu de la Alexandru Marghiloman, întâi țara, oamenii și abia la urmă propria persoană”, a declarat Irina Vlăducă-Marghiloman.

La rândul său, primarul municipiului Buzău Constantin Toma a declarat că va reface casa de oaspeți, grajdurile familiei și va aduce din nou cai de rasă. De asemenea, parcul Marghiloman ar putea fi transformat în grădină botanică.

”Vom aduce din nou cai pursânge aici, vom reface casa de oaspeți. Ieri a trecut de Consiliul Local o aprobare în acest sens. Sperăm până la sfârșitul lui 2019, să avem reîntregit acest domeniu și încercăm să-l transformăm chiar în grădină botanică. Am început de această toamnă, acest eveniment”, a declarat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Evenimentul organizat de Primăria Buzăus-a încheiat cu o paradă militară în faţa vilei Albatros. Artistul plastic Ciprian Dominoschi, profesor la Liceul de Arte „Margareta Sterian”, este cel care a conceput prima statuie care îl reprezintă pe Marghiloman.

Urmărește-ne pe Google News