Autoritățile din Săgeata au învins „stihiile naturii” pe „Drumul Crivățului”. Perdelele forestiere, soluția pentru ninsori

Un experiment din județul Buzău ajuns la maturitate în 2018 face ca efectele benefice ale perdelelor forestiere de pe terenurile agricole să fie vizibile mai ales pe timp de viscol. După implementarea acestui proiect în urmă cu cinci ani, riscul de înzăpezire pe o porțiune din DJ 203 K a scăzut considerabil.

Primul care a transpus în practică un astfel de proiect în județul Buzău a fost Sorin Tănase, ajuns primar al comunei Săgeata în anul 2012.

Sorin Tănase a hotărât atunci să câștige lupta cu stihiile naturii , care an de an puneau localitatea la grea încercare din cauza blocării unicului drum spre Buzău. Pe timpul iernii drumul județean DJ 203 K se bloca la fiecare ninsoare din cauza vântului care troienea pe șosea munții de zăpadă aduși de pe câmp.

sageata 2

În lipsa unui cadru legislativ concret la nivel național, Sorin Tănase a decis achiziționarea de la proprietari prin cumparare a unor porțiuni de teren aflate la marginea drumului județean, pe care ulterior s-au plantat perdele de arbuști pentru a reține zăpada în iernile capricioase.

Anii au trecut iar perdeaua forestieră ajunsă la maturitate în anul 2018 își dovedește utilitatea în această perioadă cu viscol puternic când drumurile județene și naționale ajung să fie închise din cauza troienelor de zăpadă sau sunt curățate cu eforturi substanțiale.

“Porțiunea de drum care ne făcea probleme, de la ieșirea din Comuna Dâmbroca și până la intersecția cu satele din Vadu Pașii, este acum apărată de acest sistem natural, foarte eficient. Dacă se va modifica ceva în legislație vom extinde acest proiect și pe raza altor sate spre comuna Robeasca unde ar fi nevoie de proiecte similare” ne-a declarat Sorin Tănase, administrator public al Comunei Săgeata.

În iarna cumplită din anul 2012 pe această porțiune de drum, expusă vânturilor puternice dinspre nord, zăpada a depășit chiar și patru metri înălțime.

În ultimii doi ani, după ce arbuștii au crescut vizibil, zona a fost mult mai puțin expusă înzăpezirii, drumul nemaifind blocat nici măcar o zi pe perioada anotimpului rece.

 

Urmărește-ne pe Google News