Un muzeograf buzoian a fost premiat pentru o carte despre cercetările arheologice de pe teritoriul comunei Smeeni

Daniel Garvăn, arheolog-muzeograf în cadrul Muzeului Județean Buzău, a câștigat premiul Ioan Spiru pentru cercetare arheologică în cadrul celei de-a VI-a ediții a Premiilor Muzeului Județean Teleorman, pentru volumul ”Smeeni-Movila Mare. Monografia unui sit regăsit”, editat în anul 2017.

Lucrarea științifică este cea de-a 13-a apariție în cadrul colecției Biblioteca Mousaios a Muzeului Județean Buzău. Alături de Daniel Garvăn volumul este semnat de către dr. Alin Frânculeasa, dr. Bianca Preda (Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova) și dr. Angela Simalcsik (Institutul de Antropologie al Academiei Române Francisc Reiner, filiala Iași).

Volumul ”Smeeni-Movila Mare. Monografia unui sit regăsit” valorifică rezultatele cercetărilor arheologice de pe teritoriul satului Smeeni, județul Buzău, cercetări inițiate în anul 1959 de către arheologul Victor Teodorescu din cadrul Muzeului Regional de Istorie din Ploiești. Totul se face într-o abordare actuală, cu rezultate ale cercetărilor interdisciplinare de înaltă ținută științifică.

”Marți, 25 aprilie 2017, trecut de ora 10.00: după o revenire fulgerătoare a iernii ce cu greu se lasă doborâtă, azi Primăvara pare să fi învins. Împreună cu Daniel Garvăn, Roxana Munteanu și Cătălin Ene am ajuns la Smeeni la cules de cochilii de melci, material necesar pentru realizarea unor investigații științifice suplimentare (…) Nimic nu pare să mai amintească de săpăturile arheologice de amploare…un episod anonim în ritmul anistoric al unui sat dintr-o prelungire iluzorie a „Măreței Stepe„. Odată ca niciodată a atins Smeeniul. Doar memoria colectivă încă mai păstrează vag imaginea unui tânăr arheolog găzduit în sat, dar și alte amănunte ce țin de folclor local triat prin sita timpului.” (Smeeni-Movila Mare. Monografia unui sit regăsit)

Volumul este la vânzare la sediul Muzeului Județean Buzău, bld. Nicolae Bălcescu, nr. 50, mun. Buzău.

Urmărește-ne pe Google News