Regele Mihai a murit. Trupul Majestății Sale va fi depus la Castelul Peleș, după care va fi dus la Palatul Regal din Calea Victoriei

Ultimul monarh din ţările Europei de Est s-a stins din viaţă marţi, 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, după o lungă suferinţă. Regele fusese diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi cu leucemie cronică.

„Majestatea Sa Regele Mihai I a încetat din viaţă astăzi, 5 decembrie 2017, la ora 13.00 (ora României), la reşedinţa privată din Elveţia. La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipă, Altaţa Sa Regală Principesa Maria. În această seară, la ora 19.00, Custodele Coroanei Române va face o declaraţie către ţară“ – anunţă Casa Regală într-un comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, în cursul zilei de mâine (miercuri, 6 decembrie), va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.

”O mare tristețe se așterne astăzi, din păcate peste România. Regele Mihai I al României a încetat din viață fiind ultimul șef de stat care a condus o țară la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Un om care și-a trăit viața cu demnitate, a iubit România și a făcut multe pentru țara atât ca rege cât și în exil. Un exemplu de urmat pentru toți românii dar și un model pentru posteritate. Țara noastră a pierdut astăzi un om admirabil a cărei poveste de viață a fost absolut fascinantă. Reverență Majestate!”, a transmis buzoianul Marius Vlăsceanu, un împătimit al istoriei PNȚCD și al Monarhiei.

Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

La dorinţa Custodelui Coroanei române, funeraliile Regelui Mihai I vor respecta tradiţia înaintaşilor Majestăţii Sale Defuncte.

Începând de mâine (miercuri, 6 decembrie), cărţi de condoleanţe vor fi deschise simultan la Castelul Peleş, la Palatul regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta. Ele vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile. Condoleanţe pot fi transmise online la adresa http:// www.familiaregala.ro/mesaje/.

Urmărește-ne pe Google News