Deputatul Sebastian Radu: România are nevoie de un program solid de prevenire a infectării cu HPV

Deputatul PSD de Buzău, Sebastian Radu, membru al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, a participat zilele trecute la București, la două evenimente care tratează sănătatea din două puncte de vedere extrem de diferite, dar care au ca soluții principale prevenția și buna informare.

Primul eveniment a avut ca temă „Prevenția cancerului de col uterin și a bolilor asociate infecției cu HPV” organizată de Asociația „Mame pentru Mame”. Human Papilloma Virus este un virus care provoacă, estimativ, 562 de tipuri de cancere și afectează atât femeile cât și bărbații, iar pe plan mondial este unul din cei mai răspândiți agenți patogeni. La nivelul țării noastre, cancerul de col uterin este principala cauză de deces prin cancer la femeile active, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. Discuțiile pe marginea acestui subiect au vizat, printre altele, mentalitatea în ceea ce privește vaccinarea împotriva HPV, virus care nu se manifestă atunci este contractat, programe de testare preventivă, posibilitățile de bugetare a campaniilor de prevenție, informare și vaccinare.

Organizatorii și-au propus ca prin intermediul acestei mese rotunde să demareze un proiect care vizează implementarea și promovarea vaccinării HPV la nivel național, poziționarea vaccinării HPV ca obiectiv prioritar în politicile naționale de control al cancerului, educarea populației privind infecțiile asociate HPV și modalitățile de prevenție primară și secundară, finanțarea unui program complet și extins de prevenție împotriva cancerului și bolilor asociate HPV, iar membrii comisiilor din Parlament prezenți, precum și reprezentanții autorităților participante au semnat un document de viziune și recomandări privind vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV, având ca obiectiv eliminarea cancerului de col uterin până în anul 2040.

„Am semnat acest document deoarece consider că România are nevoie de un program de prevenire a infectării cu HPV. Totuși, acesta trebuie să se axeze pe o procedură coerentă elaborată pe baza solicitărilor în ceea ce privește alocarea sumelor necesare pentru implementare. Și, foarte important, toți cei care activăm în domeniul sănătății din diverse funcții trebuie să ne asumăm rolul de promotori ai campaniilor de prevenție, iar societatea civilă trebuie să se implice activ în informarea cetățenilor în baza dovezilor medicale, dovezi care spun că vaccinarea este soluția pentru a scădea cifrele alarmante ale decesului din cauza infectării cu Human Papilloma Virus.” a declarat deputatul  PSD de Buzău, Sebastian Radu.

Cel de-al doilea eveniment la care a participat Sebastian Radu, prilejuit de Ziua Mondială a Alimentației, a constat într-o Pauză de Prânz. Mai exact, un prânz de lucru pentru a încuraja populația activă, angajatorii acestora, dar și pe toți ceilalți cetățeni să adopte un stil de viață sănătos care are la bază mese regulate. Dezbaterile din timpul evenimentului au avut loc în prezența a numeroși angajatori, angajați, medici nutriționiști, reprezentanți ai instituțiilor statului, toți fiind de acord că pauza de prânz, a te opri și a-ți face timp pentru o masă, este un obicei absolut necesar pentru a ne păstra sănătatea, obiceiurile alimentare nesănătoase ducând la probleme grave precum dezechilibre ale metabolismului, diabet, scăderea imunității, boli cardiovasculare și multe alte tipuri de afecțiuni.

„Este posibil să fiu privit ca o persoană ruptă de realitate pentru că încurajez românii să se oprească din muncă pentru a lua masa de prânz. Sunt conștient de modul actual în care sunt privite pauzele din timpul programului de lucru, motiv pentru care doresc să mă adresez în primul rând angajatorilor: vă rog să conduceți prin exemplu! A acorda timpul necesar angajaților pentru a avea o alimentație corectă este în beneficiul tuturor. O stare bună de sănătate conduce la o mai bună productivitate a muncii, la o calitate crescută a serviciilor și la stabilitate mai mare a unei companii. Susțin fără niciun dubiu acțiunile de prevenire a îmbolnăvirilor, iar a mânca la timp, și, doresc să accentuez, a mânca sănătos, este unul din primii pași și poate unul din cei mai importanți pe care îi putem face pentru noi. Trebuie să ne informăm și să prevenim. Fără aceste două componente, starea noastră de sănătate este într-un pericol mai mare decât putem realiza.” a mai spus deputatul Sebastian Radu.

Urmărește-ne pe Google News