Deputat Sebastian Radu: Fumătorilor, vă îndemn să vă lăsați de fumat, iar cei care nu fumați, vă îndemn să nu începeți niciodată!

Pe parcursul ultimei săptămâni, pe agenda publică, unul dintre punctele importante a fost Dezbaterea generală asupra proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea și combaterea consumului de tutun. Deoarece este membru al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, deputatul PSD Buzău, Sebastian Radu a primit foarte multe mesaje prin intermediul diferitelor mijloace de comunicare în care i se cerea să nu susțină relaxarea prevederilor Legii 15/2016 care a modificat și completat Legea 349/2002. Într-un comunicat de presă, parlamentarul buzoian a transmis un mesaj clar fumătorilor și îi sfătuiește să renunțe la acest viciu.

”Ca o consecință a acestor fapte, doresc să exprim public poziția mea în ceea ce privește fumatul și legile care reglementează consumul produselor din tutun. Astfel, îi asigur pe toți cetățenii că sunt total împotriva viciului fumatului și cunosc foarte bine efectele nocive pe care le are asupra sănătății, atât a fumătorilor cât și a celor expuși pasiv la fumul de țigară.

În urma discuțiilor cu mai mulți fumători, deoarece am dorit să aflu părerea celor vizați direct, am înțeles că și ei consideră, în cea mai mare parte a lor, că adoptarea Legii 15/2016 a fost o acțiune bună și nu doresc modificarea acesteia în sensul revenirii la starea de fapt anterioară. Au argumentat acestea prin faptul că s-au obișnuit deja cu regulile de acum și că sunt conștienți că aceste reglementări sunt în beneficiul lor și al celor dragi. Aceste afirmații sunt susținute și de date concrete din studii efectuate în țara noastră, datele dintr-un studiu de tip Omnibus efectuat în lunile octombrie-noiembrie 2016 arată nivel de susținere de 80% pentru lege, cu nivel de susținere de 91% în rândul nefumătorilor, dar chiar și 63% în rândul fumătorilor. Strategia antifumat adoptată de România, a cărei direcție principală este prevenția, își propune ca generația care se va naște în 2017 să fie nefumătoare la vârsta maturității, țintă asumată de Ministerul Sănătății.

Totodată și societatea civilă a demarat inițiativa 2035 – Prima Generație Fără Tutun a României, o inițiativă pe care o consider foarte bună și un exemplu de cooperare între toți actorii statali.Mesajul pe care doresc să îl transmit tuturor este acela că: Fumătorilor, vă îndemn să vă lăsați de fumat, iar cei care nu fumați, vă îndemn să nu începeți niciodată! Le mulțumesc tuturor celor care mi-au scris, m-au sunat sau m-au abordat prin diverse mijloace, persoane fizice, asociații, instituții, deoarece au demonstrat un spirit civic extraordinar și implicare activă într-o problemă care privește pe toată lumea, fumători sau nu”.

Urmărește-ne pe Google News