Sute de turiști sunt așteptați în weekend la ”Zilele Dovleacului”. Care sunt noutățile ediției din acest an

Începe ca de-a treia ediţie a festivalului “Zilele Dovleacului”, de la Poșta Câlnău, manifestare născută din iniţiativa unor localnici, proprietari de bostănării. Turiștii care ajung la petrecere vor avea ocazia, chiar de astăzi, să deguste preparate pe bază de dovleac şi alte bunătăţi tradiţionale.

Petrecerea câmpenească are loc în perioada 15-17 septembrie, pe un teren cu deschidere către drumul european E85, care leagă Bucureștiul de Moldova.

În centrul atenției sunt preparatele culinare pe bază de dovleac, de la plăcinte, gogoși, la sărmăluțe fierte în coajă de bostan, însă din peisaj nu vor lipsi şi alte bunătăţi tradiţionale, precum cârnaţii de Pleşcoi şi de casă, bulzul de mămăligă, pastrama, mustul şi cozonacii.

Meşterii tradiţionali şi iscusiţii sculptori vor fi şi ei prezenţi pentru a încânta publicul. Organizatorii se așteaptă ca la cea de-a treia ediție a Festivalului Etno-gastronomic ”Zilele Dovleacului” să participe circa 30 de producători.

Această ediție va aduce și câteva noutăți. „Fată de ediția de anul trecut vom avea mult mai mulți meșteri populari, vom avea din Republica Moldova un grup de sculptori în dovleac și își vor face apariția și sculptori locali. De asemenea, vom încerca să cooptăm copii prezenți la acest festival să facem ceva interactiv”, a declarat Cosmin Lazăr, viceprimar al comunei Poșta Câlnău.

Este al doilea an în care Consiliul Judeţean se implică în organizarea acestui eveniment. ”Este deja un festival internațional, anul trecut având reprezentanți din Serbia și Moldova, iar anul acesta doar din Moldova. Cei care vor veni la acest eveniment vor avea parte de delicioase produse culinare din dovleac, dulcețuri, plăcinte, sarmalele fierte în dovleac care a devenit așa un brand. Vor fi și evenimente culturale și folclorice iar în ultima zi va urca pe scenă și un ansamblu din republica Moldova”, a declarat președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

Totodată, cei ce vor fi prezenți la eveniment îl vor putea urmări pe maestrul bucătar Horia Vârlan care va oferi o serie de demonstrații culinare. Pe scena festivalului vor urca artişti cunoscuţi atât la nivel local cât şi naţional. Duminică, publicul va fi încântat de un taraf din Republica Moldova. Seara se va încheia cu un foc de artificii.

Festivalul dovleacului din Poşta Câlnău a pornit de la pasiunea unui buzoian pentru grădinărit. Este vorba despre Ionel Horhocea, care înfiinţat cultura pe un teren moştenit de la tatăl său. El vinde produsele în stradă, chiar în faţa casei, şi este mulţumit că cei care tranzitează DN2 E 85 se opresc să cumpere de la Bostănăria vrăjită.

Urmărește-ne pe Google News